koffieworkshop espresso en cappuccino maken
Hoe maak je een goede espresso en cappuccino? Wat is het verschil tussen koffie uit een espressomachine, filterkoffie en slow coffee? Waar komt koffie vandaan en welke soorten bonen heb je?
Twee Nederlandse dames kwamen helemaal van Baarle-Nassau om een woordje uitleg te geven aan elf koffieliefhebbers.
Spreekster Susanne Malfait heeft een mobiele koffiebar “Casa Barista Coffee on Wheels” waarmee ze onder andere op evenementen staat.
Hier een samenvatting van wat we van haar leerden:
- Koffie is afkomstig uit de “bean belt“, de landen rond de evenaar. De meeste koffieplantages vind je dus in landen uit Centraal- en Zuid-Amerika (Guatemala, Costa Rica, Colombia, Brazilië, …), Afrika (Ethiopie, Kenia, …) en Azië (Vietnam, Indonesië,…).
- De twee bekendste soorten koffiebonen zijn arabica en robusta. De eerste soort is milder en zachter. De tweede is bitterder en bevat meer cafeïne. Robusta wordt vooral gebruikt in mengelingen.
- Dat de duurste bonen ter wereld afkomstig zijn van mishandelde katten. Ze eten de koffiebessen op, kakken de pitten uit en daarna wordt er koffie van gemaakt. Een kilogram van deze civetkoffie kan al snel 150 euro kosten. De katten leven vaak in slechte omstandigheden.
- In Europa het meest koffie wordt gedronken in Scandinavië: Noorwegen, Zweden en Finland. Hoewel Italië het bekendste koffieland is, komt het pas op de zevende plaats.
- Een espresso bestaat uit 30 ml koffie. Om de ideale espresso te maken moet de koffie zo’n 25 seconden doorlopen. Deze tijdspanne kan je aanpassen door de bonen al dan niet grover te malen. In een espresso zit ongeveer 8 gram gemalen koffie.
- Een cappuccino is een espresso plus 150 ml melk. De melk doe je in een kannetje. Je doet er stoom bij tot de temperatuur ongeveer 65 graden Celsius bedraagt. Het melkschuim is ideaal als het weinig of geen blaasje heeft.
- Voor filterkoffie heb je 500 ml water en 35 gram fijngemalen koffie nodig. Je maakt eerst de filter nat, daarna doe je er de koffie in. Het gekookte water giet je op de koffie, niet op de filter. Je laat ongeveer twee minuten doorlopen.
- Slow Coffee is hip. Maar de Nederlandse baristas die de workshop geven, zijn er geen fan van. Te slappe smaak. Voor slow coffee heb je 900 ml water en 60 gram grover gemalen koffie nodig. Je moet de koffie drie minuten laten trekken en daarna duw je de hendel tot beneden.
- Een konische maler is de beste om bonen te malen.
- Een barista werkt met een espressomachine en een maler apart. Je hebt ook volautomatische espressomachines waar de maler al is ingewerkt.
Bron: https://koffienieuws.wordpress.com/2017/11/27/verslag-koffieworkshop-espresso-en-cappuccino-maken/
Leave a Comment